Beginnen met Snoekvissen : De beste gids voor 1e klas vangsten!

Terug naar Blog
beginnen met snoekvissen

Beginnen met Snoekvissen : De beste gids voor 1e klas vangsten!

Snoekvissen is echt heel tof om te doen. De hardverzakkende aanbeten, vaak vlak voor je voeten, maakt dat ik steeds weer naar de waterkant trek om de groenjassen het leven zuur te maken. Tel daarbij het kameraadschap van een paar goeie vismaten en een verslavende hobby is geboren! Hoe te beginnen met snoekvissen? Waar moet je om denken en andere tips, zal ik in dit Blog belichten. 

Hoe beginnen met snoekvissen?

Ok, je wilt dus beginnen met snoekvissen… Een eerste vraag die je je dan moet stellen is : ‘Waar, hoe en met welk kunstaas ga ik dat voornamelijk doen?’ Dit is belangrijk ivm de hengelkeuze. Ga je namelijk beginnen met snoekvissen, struinend (lopend vissen) in de Polder met spinners, dan stelt dit hele andere eisen aan je hengel dan wanneer je gaat vissen met jerkbaits in diezelfde polder.

Laten we aannemen dat je gaat beginnen met snoeken in de oerhollandse Polder.

RJerkbait en spinner

Jerkbait, Spinner, elk zijn specifieke hengel

Basis snoekhengel is spinhengel

Aan te raden is om te kiezen voor een iets langere spinhengel (plm 240cm). Deze lengte heeft namelijk als voordeel dat je door de evt. aanwezige rietkragen heen kunt prikken om te vissen. Ik zou dan kiezen voor een Medium Heavy versie. In de volksmond wordt een snoekhengel vaak een spinhengel genoemd. Beetje een misleidende naam, want je kunt er veel meer mee dan vissen met spinners. Chatterbaits en shads zijn er bijvoorbeeld ook prima mee te vissen.

Molen of reel?

Bij de keuze molen of reel zou ik gaan voor de molen. Leren vissen met een reel is nu eenmaal moeilijker dan met de traditionele molen. Een merk als Shimano of Spro heeft in elke prijsklasse wel een kwalitatief goede molen in het assortiment.

reel molen

Niet te duur maar degelijk. Reel en molen van Spro

Lijnkeuze : gevlochten lijn!

Qua lijn is een gevlochten lijn -ook wel dyneema genoemd- de beste keuze. Vroeger werd er alleen maar met Nylon gevist. Maar de ruimtevaart heeft ons een aantal decennia geleden kennis laten maken met het kunstvezel dyneema. De daarvan afgeleide gevlochten lijnen zijn de keus voor de snoekvisser. Reden is dat deze lijnen geen rek hebben. Dit maakt dat je als visser alles voelt en dat je ook op afstand eenvoudig de haak kunt zetten. 30lbs (15kg) is een prima keus qua trekkracht. Lijkt misschien dik, maar vergeet niet dat je pas begint en niets is frustrerender dan wanneer je een keer vast zit aan de bodem of aan een tak je montage stuk te trekken. Daar heb je met een iets dikkere lijn veel minder last van.

Onderlijn

Een onderlijn is ook een must! Het gebit van de snoek bezit heel veel ontzettend scherpe tandjes. Een onderlijn van staal of titanium mag dan ook niet ontbreken. 30 cm is meestal een goede lengte. Op groot water kan dit oplopen naar wel 50 tot 60cm, voor de polder is 30cm echter voldoende.

TIP : Onderlijnen zijn met een beetje oefening heel makkelijk zelf te maken. Kijk hier maar eens : Lureparts Tube 

Kunstaas keuze

Ik kan me goed voorstellen dat je bij het aanbod aan kunstaas soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zoveel kleuren, vormen, groottes.. waar in hemelsnaam te beginnen? Dat valt eigenlijk wel mee. Gezien het feit dat je met een 240cm MH hengel in de polder gaat vissen, valt namelijk al heel veel af. Diepduikende pluggen vallen af. Onze polder is toch maar hooguit 1.50m diep.

En trek je van die kleuren niet teveel aan. Een baars of voorn kleur en een felle (FireTiger) kleur zijn vaak voldoende. Een goede keuze zou bijvoorbeeld kunnen zijn, 2 spinners, een 2 chatterbaits en 2 kleine spinnerbaits. Dan heb je 3 aasjes in 2 kleuren met ieder zijn specifieke actie. Natuurlijke kleuren gebruik je nu in helder water, felle kleuren (firetiger) zet je nu in als het water troebel is met weinig doorzicht.

RSpinner spinnerbait en chatterbait

Vlnr, Spinner, spinnerbait en chatterbait

TIP : De genoemde aasjes zijn met enige oefening ook zelf te maken… en wat is er nu mooier dan iets vangen op een zelfgemaakt aasje! Meer info hier.

Tangen

Kom, we gaan de polder in… Ieder een hengel en een tasje met kunstaas en natuurlijk wat eten en drinken. Nog wat vergeten? Jazeker, een goede onthaaktang / kniptang mag zeker niet ontbreken tijdens een dagje snoekvissen. De onthaaktang om de snoek netjes van de haken/ dreggen te verlossen. Een kniptang heb je nodig om een verkeerd gehaakte snoek snel te onthaken en om in geval van nood jezelf te kunnen bevrijden van een haak/ dreg.

Een net zou ik niet gebruiken. De snoek is van nature een roller, ‘de crocodile role’ is haar niet vreemd. Het behoeft geen betoog dat dat in een net vaak een hopeloze rollade oplevert en een hoop frustratie bij de (beginnende) snoekvisser. Wat ik me gelijk zou aanleren is de kieuwgreep. In de video hieronder legt Ed Stoop heel duidelijk uit hoe je die kieuwgreep moet toepassen. Heel helpend, als je wilt beginnen met snoekvissen.

 

TIP : Zoals zoveel dingen, kun je snoekvissen het beste leren in de praktijk. Indien je de mogelijkheid hebt, ga dan eens op pad met een ervaren snoekvisser, of boek een visdag bij een visgids. Zo zul je veel sneller de basis onder de knie krijgen!

Welzijn snoek

Rest mij een pleidooi te brengen voor de kwetsbare vis die de snoek is.

1. Ga niet vissen als het water boven de 22 graden is. Snoek kan zich in warm water namelijk slecht herstellen van een dril met als gevolg dat ze bij hoge temperaturen vaak het loodje legt. Ik zou zeggen mijd Juli, en augustus en pak het vissen in september met afgekoeld water weer op.

2. Zet snoek ten alle tijden terug! Een snoekvisser anno 2024 vist niet voor de pot, maar voor het plezier. Maak een foto, meet de vis eventueel en zet elke snoek daarna weer netjes terug!

3. Zorg dat je een vispas hebt en houd je aan de regels. Deze zijn er voor ons allen en voor de vis in het bijzonder!

 

R2snoek

Veel van dit soort vangsten gewenst!

Bekijk dit Blog ook eens. Hierin leer je hoe je zelf een chatterbait kunt maken. In mijn ogen hét aasje als je gaat beginnen met snoekvissen!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 838 reviews.
nl_NLNL