Grote softbaits maken voor snoek: bewezen vangers!

Terug naar Blog
Grote softbait met snoek

Grote softbaits maken voor snoek: bewezen vangers!

Naast dat wij heel graag op snoekbaars vissen met shads, heb ik de afgelopen tijd ook weer regelmatig gericht op snoek gevist. En ook nu kwam de verslaving weer opzetten… ik wilde heel graag grote softbaits maken! Hoe ik dat heb aangepakt, kun je lezen in onderstaand Blog.

Het klinkt misschien raar, maar een grote shad (softbait) maken is makkelijker dan een kleine. Bij een kleine softbait komt alles namelijk veel preciezer. Het staartje moet precies recht staan om de actie niet te verprutsen. Met een grote shad heb je hierin wat meer speling. Kleine foutjes worden bij de bouw van een grote shad minder snel afgestraft. Dit geldt overigens voor meer eigenbouw kunstaas (Pluggen, jerkbaits) maar dat terzijde:)

Het ontwerp en master

Ik ben niet zo van de ontwerpen op papier / computer. Ik neem wel vaak een bestaande shad als voorbeeld. In dit geval was het doel een 23cm shad maken en heb ik de Ripper shad als voorbeeld gekozen. Vervolgens boetseer ik een grove master uit FIMO klei. Deze bak ik daarna 30min. af in de hetelucht oven op 100 graden celcius.

Tip : Om te voorkomen dat de klei vast blijft plakken aan je werkblad, raad ik je aan een vel bakpapier te gebruiken. Dit bakpapier gebruik ik ook in de oven.

Softbaits maken voor snoek 

De grove versie van een grote softbait voor snoek

Verfijnen

Nu pak ik de dremel en schuurpapier erbij en verfijn ik de master. Hierbij ben ik niet heel secuur. Wat ik wel heel belangrijk vind, is dat de staart symmetrisch is. Maar allerlei streepjes en andere fratsen zul je bij mijn eigenbouw shads niet tegenkomen. Zorg bij het schuren met de dremel overigens voor een stofkapje. De klei stoft best wel. Mocht je onverhoopt teveel weg hebben geschuurd, geen nood. Gewoon repareren met Fimo klei en vervolgens weer afbakken.

Mal maken

De volgende stap is de mal. Deze maak ik van LUPA RTV Mold Silicone. De versie voor softbaits. Ik kies hier bewust voor Siliconen en niet voor gips. Gips is een prima materiaal, maar alleen als je een mal maakt van een flexibel object; dus bijvoorbeeld een bestaande shad. Ga je zelf softbaits ontwerpen, dan gaat er niets boven de flexibele Siliconen.

Ik lijm de Master nu op zijn rug op een (in mijn geval) oude broodplank. Hier bouw ik vervolgens met lego een muurtje omheen. Dit muurtje wordt een cm hoger dan het hoogste punt van de shad. De foto’s hieronder, met een andere shad in de hoofdrol, verduidelijken veel….

SMal boven aanzicht

Klaar voor gebruik

 

SMal lego 2

Uitpakken maar!

Siliconen is relatief duur. Daarom wil je er zuinig mee om gaan en niet teveel aanmaken, aangezien je dit niet kunt bewaren of hergebruiken. Daarom meet ik voordat ik begin eerst de binnenafmetingen van het legobakje op. In het geval van de 23cm shad was dat 25cm x 4cm x 4cm = 400cm3 oftwel 400ml. Door dit te doen weet ik dus excact hoeveel siliconen ik aan moet maken in mijn maatbeker.

Als laatste kit ik de de binnenrand van de mal af met Fimo Klei. Dit zorgt ervoor dat de Siliconen niet weg kan lekken. Nu maak ik de gewenste hoeveelheid Siliconen aan. Hiertoe roer ik eerste de Siliconen goed door. Zorg hierbij dat je ook over de bodem gaat. Hier wil zich nog wel eens wat vulmiddel ophopen. Hierna giet ik de gewenste hoeveelheid in een maatbeker en voeg 5% activator toe. Nadat ook dit weer goed doorgeroerd is, is de Siliconen gereed voor gebruik.

Mal Gieten

Voorzichtig uitschenken is nu het devies. Zo voorkom je luchtbellen in je mal en krijg je een beter eindresultaat. Na 6 uur is de mal voldoende uitgehard om de Master eruit te halen. Dit lukt met enige voorzichtigheid altijd. De Master blijft hierbij meestal achter op de ondergrond waar hij is opgeplakt. Deze kan er dan later, mbv een mesje, afgehaald worden.

Grote Softbait Gieten

Na 24 uur is de mal klaar voor gebruik. Met de kleurtjes en glitters uit ons assortiment is de sky echt de limit! Verzin het en je kunt het maken. Simpelweg door kleurtjes en glitters te mengen.

Goed om te weten is dat wij twee soorten Plastisol verkopen. Een softe variant voor kleine dropshot shads en een medium strong variant voor allerhande creaties voor snoek. 50% soft gemixed met 50% medium geeft weer een perfecte blend voor allerhande snoekbaars shads. In dit geval kiezen we voor de medium strong versie.

Softbait Voorbeelden2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vers gegoten grote softbaits en klaar voor gebruik

 

De Test

Uiteraard wilde ik zien hoe de actie was. Nou en die was gewoon top. Mooie waggel gecombineerd met een slangachtige actie!

 

Vangsten

Gelijk op de openingsdag kregen we al een mooi aantal strikes op de nieuwe gegoten grote softbaits (23cm shad). Ook bleven er een paar hangen.

Combi met Snoek

De mooiste vangst kwam van maatje Frans. Tijdens een troll trip naar Zweden met maatje Sean, wist hij er een 112cm exemplaar mee te vangen!

Grote Softbaits

112cm snoekgeweld!

Kapotgebeten shad? Omsmelten maar!

De shad blijft met een beetje geluk lang heel… De eerste heeft zeker 20 vissen doorstaan, wat ronduit goed te noemen is. Maar dan is het ook een keer gedaan…

23cm shad ripped2 1

En weet je wat nou zo leuk is? Deze kapotte shad kunnen we heel eenvoudig weer omsmelten. Gewoon de kleuren scheiden, in stukken knippen en weer omsmelten tot grondstof…. Voor weer een nieuwe 23shad!

Voor de liefhebbers, wij hebben een heel leuk pakket online staan om deze shad zelf te maken. Benieuwd? Hier is de link: https://www.lureparts.nl/nl/value-pack-pouring-softbaits.html

Succes!

 

Lees hier deel 1

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 837 reviews.
nl_NLNL