Hardbaits gieten met PU (polyurethaan), voor de beste kunstaas replica’s!

Terug naar Blog

Hardbaits gieten met PU (polyurethaan), voor de beste kunstaas replica’s!

Een jerkbait / crankbait oftwel hardbaits gieten van Kunststof wordt steeds meer gedaan. Veel bouwers zetten hun eerste schreden op het eigenbouw pad vaak met hout en daarna stappen over op kunststof. Reden is dat houten aas op details altijd afwijkend van elkaar. Er is vaak niet 1 gelijk. Dat kan te maken hebben met een afwijkende structuur in het gebruikte hout, maar vaker ligt dit aan de bouwer zelf. Het uitzagen is toch handwerk en een millimeter verschil is zo gemaakt. Uiteraard heeft dit ook zijn charme, maar wanneer je meer seriematig wilt gaan werken, ligt kunststof toch wel mijlenver voor op hout. Over hoe je gemakkelijk een kopie na een kopie kunt maken van een eigenbouw jerkbait / crankbait, daarover gaat dit blog. Hardbaits gieten met PU (polyurethaan)

PU1

Hiervan maakt een kopie

Het begin…

We zijn begonnen met de uitrollen van een stuk plasticine. Plasticine is een kleiachtige massa die zich meerdere keren laat gebruiken. Het droogt niet aan de lucht en kan ook niet in de oven. Maar voor het maken van een 3D mal is dit materiaal een uitkomst!

De eerste stap is om het aas op de plak plasticine te leggen en deze met een theelepel om te trekken. Zo ontstaat de contour van het aas. Deze dien je nu uit te lepelen, zodat het aas er als het ware in verzinkt. Laat het aas nu tot de helft ‘inzakken’ en druk de randjes goed aan zodat er geen siliconen door kunnen lekken. Maak nu als laatste een gietopening en 6 tot 10 holtes. De holtes maak ik met de achterkant van een 10 mm boor. Zo kun je de twee mal helften voor het gietenproces weer netjes op elkaar krijgen.

Hardbaits gieten:  mal helften maken

PU2

De eerste helft van de mal

Vervolgens bouw ik er een bakje van lego omheen en maak ik de RTV Siliconen aan. Dit is een siliconen die speciaal ontwikkeld is voor het werken met Polyurethane (PU); het kunststof dat wij gaan gebruiken voor het gieten van de uiteindelijke bait. Mengverhouding van de siliconen is op basis van gewicht (5%)

De hoeveelheid siliconen die je moet aanmaken is eenvoudig te berekenen door de lengte x breedte x hoogte van het bakje te berekenen. De kubieke cm die hieruit komen staan gelijk aan het aantal mililiters. De zijkanten van het legobakje heb ik ook afgedicht met Plasticine. Dit om lekken te voorkomen. De mal laat ik nu 24 uur staan om uit te harden.

PU3

Mal omdraaien en plasticine weghalen…

Nu draaien we de mal om en halen de Plasticine weg. Resultaat is de eerste helft van onze gietmal. Nu herhalen we het hele proces. Wat nu belangrijk is, is om voordat je de tweede helft van de mal gaat maken, de eerste helft goed in te spuiten met een lossingsmiddel. Dit voorkomt dat de delen aan elkaar vast komen te zitten. Nu bouwen we het bakje lego weer op en maken we de andere helft van de mal.

 

PU4

De tweede mal helft

PU5

Mal klaar voor gebruik

Het gietproces

Nadat we de tweede helft ook weer 24uur hebben laten uitharden, kunnen we beginnen met het gieten van de replica’s. De replica’s gaan we gieten met Polyurethaan. Deze PU heeft een ontmaltijd van 30 minuten en een verwerkingstijd van 6 minuten. Eventueel kun je nog max 25% glasparels aan de PU toevoegen. Deze glasparels zorgen voor meer drijfvermogen van het eindproduct. In het geval van bijv. een jerkbait natuurlijk heel belangrijk.

Hardbaits gieten

De Replica.

Zoals je kunt zien is Hardbaits Gieten niet moeilijk. Zoals met veel dingen, baart ook hierin oefening kunst. Het is ook mogelijk een Plug (crankbait) te gieten, of een streamerkop. Ook kun je met deze methode shads kopieren. Dan gebruik je voor het eindproduct geen PU maar Plastisol

Wil je hier meer over weten, dan kan ik je dit Blog van harte aanbevelen!

— > NB : Wil je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag? Bekijk dan dit mooie pakket eens.


Tot slot een aantal foto’s die we binnen hebben gekregen van klanten…

PU7

PU8

Met dank aan Rick Barten:)

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 838 reviews.
nl_NLNL