Met een Plastisol injector Softbaits maken, incl. 5 Pro Tips!

Terug naar Blog

Met een Plastisol injector Softbaits maken, incl. 5 Pro Tips!

In eerdere blogs hebben we uitgelegd hoe we met onze Plastisol werken (zie link onder gerelateerde berichten). Daar gebruikten we zogenaamde open mallen. Daar heb je geen injector voor nodig. Je giet eenvoudig vanaf de bovenkant in de mal. In deze blog gaan we gedetailleerd in op hoe we met een Plastisol injector softbaits kunt maken  in combinatie met 3D-mallen zoals de Do-it essential-series (ES) mallen.

Dus we hebben het over Injection Softbait Pouring… Wat hebben we nodig voor een goede start?

 1. Een Plastisol Injector
 2. LUPA Plastisol. Verkrijgbaar in Soft, Medium en Hard
 3. Een (pyrex)beker / bekers om de Plastisol op te warmen. Zorg ervoor dat het bestand is tegen hitte tot minimaal 200°C.
 4. Een 3D-mal. De binnendiameter van de opening moet 16 mm zijn, zoals onze Do-it Essential Molds
 5. Set Mal klemmen om de mal bij elkaar te houden tijdens het gieten.
 6. Een set hittebestendige handschoenen. De injector wordt erg heet tijdens het gietproces…
 7. Een masker voor het geval uw ruimte niet goed geventileerd wordt.

Klik op hier voor meer informatie over deze producten

M1

Plastisol Injector

Op de 1e foto de 3D-mal met bovenaan de opening. Met deze mal kun je in één keer 4 Grubs (twisters) maken. Op de 2e is de gedemonteerde injector te zien. Makkelijk te reinigen en/of in te vetten.

M3

De eerste stap is het toevoegen van wat mold oil aan de mal. Een klein penseel komt hier goed van pas. Gebruik niet te veel olie. Een paar druppels zijn voldoende. Zorg ervoor dat er geen overtollige olie in de holtes achterblijft.

M4

De volgende stap is het sluiten van de mal en deze vastzetten met twee mal klemmen.

M5

Nu is het tijd om de Plastisol / Plastic op te warmen. Het volume dat je nodig hebt om op te warmen, hangt af van het maximale volume van je injector en het aantal softbaits dat je wilt maken. Aanbevolen temperatuur is ongeveer 180°C. Een digitale thermometer wordt hier aanbevolen.

M6

Nu is het tijd om de Plastisol op te zuigen met de Plastisol Injector. Zorg ervoor dat je hittebestendige handschoenen draagt, aangezien de injector erg heet wordt.

LET OP: deze injector heeft geen borgpen. Wees dus voorzichtig bij het gebruik ervan. Vooral bij het openen van de injector kan het gebeuren dat de spuitmond bij grote druk per ongeluk met kracht naar buiten komt. Je kunt een mes gebruiken om het mondstuk eraf te halen.

M7

Als je de plastisol injector gebruikt, hoef je niet hard te duwen. Na een paar rondes weet je hoeveel druk er nodig is om optimale resultaten te behalen. Heel belangrijk is het afvullen van de mal. De Plastisol heeft de neiging iets te krimpen als deze afkoelt. Voor het beste resultaat is het afvullen van de mal dus een must.

Trouwens, het maakt niet uit als je er een puinhoop van maakt. Als het is afgekoeld, kan overtollig plastisol gemakkelijk van de mal of zelfs van de tafel worden verwijderd.

M8

Op de foto is het eindresultaat te zien; 4 Twisters voor het vissen op baars, snoekbaars of snoek.

M9

Om van deze Twisters tweekleurige Twisters te maken, is er een simpele truc. Eerst moet je de Twisters gieten in de kleur die je nodig hebt voor de staart. Vervolgens snijd je het lichaam van de Twister af. De lichaamsdelen zijn geen afval, want je kunt ze opnieuw smelten. Sluit nu de mal voorzichtig weer en giet de kleur erin die je nodig hebt voor het lichaam…

M10

Eindresultaat… De staarten en de lichamen zijn goed aan elkaar gesmolten.

5 Tips !

 1. Draag bescherming voor je handen, ogen en luchtwegen
 2. Gebruik matige kracht bij het gebruik van de Plastisol Injector
 3. Gebruik de hierboven genoemde ‘Truc’ om tweekleurige Softbaits te maken
 4. Gebruik een mesje om de injector voorzichtig te openen. Handschoenen aan!
 5. Vet de injector lichtjes in voor gebruik. Dit voor een optimale lossing van het eindresultaat

Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft. Als je opmerkingen hebt, laat het me dan weten via info@lureparts.nl of in het commentaarveld hieronder!

Ook het lezen waard is dit Blog, over het maken van een grote snoek shad!

Veel plezier met deze leuke hobby :)

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 838 reviews.
nl_NLNL