Snoek Spinnerbaits Tunen : 3 super tips!

Terug naar Blog

Snoek Spinnerbaits Tunen : 3 super tips!

Snoek Spinnerbaits, weIke snoekvisser kent ze niet? n de loop der jaren hebben wij bij Lureparts de nodige ervaring opgedaan in het maken van Snoek Spinnerbaits. Het is een relatief eenvoudig te maken aasje en het vangt ook nog eens heel goed, zowel in de zomer als in de winter.

 

Snoek Spinnerbait

Even voorstellen : De spinnerbait. 

Dit aasje heeft meestal 1 of 2 bladen en is bijna altijd versierd met enkele siliconen skirts. Ze zijn kant en klaar te koop of te maken in allerlei gewichten, van 5 gram tot wel 200 gram aan toe. De eerst genoemde is dan bedoeld voor bijv. baars, terwijl die van 200 gram bedoeld is om diep te vissen,of achter de boot te slepen, het zgn. trollen.

Het lood fungeert bij een spinnerbait als een soort kiel. De siliconen skirts en het blad cq bladen fungeren als triggers voor de roofvis.

Bij het vissen met een spinnerbait zie je vaak dat een spinnerbait niet recht loopt. Op zich zal hij dan zijn visje nog wel vangen, maar zeker in begroeid water, waar een spinnerbait voor gemaakt is, is scheef lopen niet wenselijk. Je zult vaak vuil (planten) haken en daardoor onnodig vis gaan missen. Hoe dat scheef lopen komt en wat je eraan kunt doen, lees je hieronder.

 

Oorzaak (tip) 1 : Componenten passen niet bij elkaar

Wanneer Spinnerblad en head niet bij elkaar passen, dan trekt het spinnerblad de head in hetzelfde horizontale vlak. Maw de kiel kan zijn werk niet goed doen door de opwaartse druk van het blad. Op een 14grams head hoort bijvoorbeeld geen willowleaf maat 7.Een maat 4 past hier veel beter. Welke componenten bij elkaar passen, lees je in onderstaande componenten matrix.

SPB2

De Spinnerbait Componenten Matrix

Uit de Matrix blijkt o.a. dat een spinnerbait met een 28grams head, om optimaal te werken, een willow blad 5 of 6 nodig heeft. Een dubbelbladige spinnerbait met hetzelfde gewicht heeft achterop ook een maat 5/6 willowleaf nodig, maar heeft als shaft blade een maatje 4 colorado /willow(leaf) nodig.

De component matrix geeft dus inzicht in welke componenten bij elkaar passen. Maar let op, ook al zijn de componenten op elkaar afgestemd conform de matrix, dan nog kan de spinnerbait scheef lopen. Dan is het tijd om je spinnertbait te tunen

 

Oorzaak (tip) 2 : Wire staat niet loodrecht boven de head

Bij een scheef lopend plugje is ‘Tunen’ een algemeen bekend begrip. Hiermee wordt bedoeld het aanpassen van het bevestigingsoog door met een tangetje het oogje iets naar links of rechts te buigen. Hierdoor kun je het plugje dan vaak weer recht laten lopen.

Ook bij spinnerbaits passen we dit toe. De bovenarm van de spinnerbait moet namelijk recht boven de onderarm en de head zitten. Deze moeten zich ahw in hetzelfde verticale vlak bevinden. Is dit niet het geval dan zal, ondanks goed gekozen componenten, je spinnerbait niet recht door het water gaan. Dit is simpel op te lossen door met een tangetje hier en daar wat te verbuigen.

SPB3

De bovenarm staat niet recht boven de onderarm; de spinnerbait zal scheef lopen

 

SPB4

Nu staat de bovenarm recht boven de onderarm 

 

En ook nu kan het nog zijn dat de snoek spinnerbait niet helemaal goed loopt. Dit kan dan nog 1 andere oorzaak hebben. De head kan zijn werk als kiel niet goed doen.

 

Oorzaak (tip) 3 : De head kan zijn werk als kiel niet goed doen. 

Dat brengt ons bij de laatste oorzaak van het scheef lopen. In de praktijk is ons gebleken dat de Head in een hoek van ca. 30graden optimaal zijn werk doen. Wij zetten de head dan ook altijd in een hoek van ca. 30 graden tov de wire. De foto’s verduidelijken hier veel.

 

SPB5

Hoek tussen wire en head is te klein

 

SPB6

In een hoek van ca. 30graden

 

Tot zover deze uiteenzetting omtrent de oorzaken van het tunen van een snoek spinnerbait. Uiteraard gaat dit op bij zowel de fabrieksaasjes als bij aasjes die je zelf maakt…… Doe er je voordeel mee:)

Bekijk ook dit BLOG eens, over het maken van Snoek Spinnerbaits (Grinders). Met deze Grinders kun je door de planten heen vissen!

Ga naar de shop om je eerste Snoek Spinnerbait zelf te maken. Een bouwpakket is dan een aanrader!

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 837 reviews.
nl_NLNL