Snoekbaars Softbaits gieten, de 6 beste tips !

Terug naar Blog

Snoekbaars Softbaits gieten, de 6 beste tips !

Snoekbaars Softbaits gieten ? In dit blog leggen we gedetailleerd uit hoe je je eigen softbaits kunt gieten. We geven je tips en trics en een aantal leuke recepten om mee te beginnen. Eerst concentreren we ons op hoe je aan de slag kunt gaan!

Wat hebben we nodig om met snoekbaars softbaits gieten aan de slag te gaan?

Een geweldige manier om te beginnen met softbaits gieten is door een van onze KITS te kopen . Op dit moment hebben wij er 3 in onze winkel. De eerste is een basisset, de tweede een set om snoekbaars-/baarsaas te maken en de derde is voor het uitgieten van snoekaas. Stel dat je de Zander/Perch Kit hebt gekocht. Zoals je kunt lezen in de beschrijving op onze website, bevat het volledige pakket de meeste componenten. In dit pakket vind je: 1 liter Plastisol zacht, 250 ml verharder, kleine glitters, kleurstoffen, een mal om mee aan de slag te gaan, RTV mold siliconen om je eigen mallen te maken, een pyrex beker, klei om masters te maken, mold oil en maatlepels.

Onze aanbevolen manier om te beginnen met softbaits gieten is in een goed geventileerde ruimte (bij voorkeur buiten) met behulp van een magnetron. Magnetron hoeft niet heel duur te zijn. Ik gebruik er een die me € 50 kostte en ik gebruik hem nu al meer dan 5 jaar. Twee pyrex cups is minimaal als je ook twee kleurige aasjes wilt maken. Voor één kleurig aas is één Pyrex cup voldoende.

Componenten in detail:

Plastisol

We verkopen een zachte, drijvende, een middelharde en een harde variant. De eerste is geweldig voor het maken van kleine softbaits voor dropshotten of verticale jigging voor baars/snoekbaars. De medium variant is ideaal voor groot snoekaas. De harde variant is zeer geschikt voor zeebaars shads / Pelagic shads. De versies kunnen onderling gemengd worden De mix die ik bijvoorbeeld verkies voor snoekbaarsaas is 50% zacht en 50% medium. Deze 50/50 mix kan ook worden verkregen door toevoeging van ca. 15 ml verharder op 1000 ml Zachte Plastisol. De aanbevolen temperatuur voor het gieten ligt tussen 165 en 175°C.

Hardener

Door 4% toe te voegen, verandert de Soft Plastisol in de Medium-versie. Je kunt hiermee spelen. Voeg vóór het verwarmen toe en roer goed door.

Softener

Als je 10% toevoegt, verandert de Medium Plastisol in de Zachte versie. Je kunt hiermee spelen. Voeg ook vóór het verwarmen toe.

(Polyester)glitters

Verkrijgbaar in verschillende kleuren/maten in kleine en grote verpakkingen. Voeg na het verwarmen glitters toe om te voorkomen dat ze snel naar de bodem van je kopje zinken. Glitters zijn bestand tegen 200°C (ca. 400 °F).

LUPA Kleuren (coloring)

Verkrijgbaar in standaard-, pearl- en fluokleuren. Voeg toe vóór het verwarmen. Meestal is 5 druppels op 50 ml plastisol een goede richtlijn.

RTV-siliconen mallen

Klaar voor gebruik, hoogwaardige open gietvormen tegen een lage prijs. Wij verkopen meerdere soorten. RTV-siliconen mallen zijn flexibel en sterk en gaan veel langer mee dan bijvoorbeeld gipsmallen.

RTV-Mold silicone (Softbait versie)

Het beste materiaal om je eigen siliconen mallen te maken. Voeg 2% Activator toe op de gewichtsbasis. Dus 2 gram op elke 100 gram Siliconen.

Pyrex Cup

Pyrex is een glas dat hittebestendig is tot 220°C (ca. 425 °F). Perfect geschikt om de klus te klaren, aangezien wij onze plastisol verwarmen tot ca. 165 / 175°C.

Fimo Klei

De beste klei om kleine mater vormen te maken. Het hardt niet uit door lucht, maar moet 30 minuten worden gebakken op 100°C. | 212°F. Nadat het gebakken is, kun je het gemakkelijk schuren of een dremel gebruiken om de gewenste vorm te krijgen. TIP: Je kunt ook achteraf details toevoegen en opnieuw bakken.

Measuring Spoons

5 RVS cups variërend in grootte. Handig hulpmiddel om glitter consistentie in je aas te krijgen.

Worm Oil

Wordt gebruikt om mallen te smeren vóór het gieten. Vooral handig bij het gebruik van gipsmallen of steenmallen. Gebruik slechts een paar druppels.

Bekijk hier de genoemde zaken in de shop.

3 dingen waar je rekening mee moet houden als je met Plastisol werkt

Om te voorkomen dat je je verbrandt door de plastisol, is het raadzaam om hittebestendige handschoenen te dragen. Je kunt ook overwegen een veiligheidsbril en een masker met filters. Vooral als je werkplek niet goed geventileerd is of als je er dagenlang mee werkt.

Bescherm dus te allen tijde je luchtwegen, handen en ogen bij het softbaits gieten!

 

===> Het proces van het maken van je eigen mallen met RTV Mold Silicone kun je vinden in deze blog

Stel dat we een shad willen gieten zoals hieronder afgebeeld. Een gespikkelde groene chartreuse shad met een parelwitte buik. We nemen 2 Pyrex Cups en schenken er een 50/50 mix Plastisol Soft / medium of Plastisol soft in met 1,5% Verharder voor ongeveer hetzelfde resultaat.

b1

Voor twee kleurige snoekbaars softbaits hebben we twee cups nodig

 

Recept 1: 

Pyrex Cup 1: 50 ml Plastisol Mix + 5 druppels Fluo Groen / voeg na het verwarmen de kleinste hoeveelheid medium zwarte glitter toe

Pyrex Cup 2: 50 ml Plastisol Mix + 5 druppels Pearl White + 1 druppel fluogroen

Roer nu de kleurstof erdoor met een theelepel en zet de twee kopjes 3 minuten in de magnetron op 600 Watt. Na die 3 minuten zie je de kleur opkomen en begint de Plastisol dikker te worden (zie foto). Dat is goed.

B2

Plastisol ca. halverwege het verwarmingsproces.       

Plastisol met glitter

Voeg de glitters toe, meng het en je bent klaar om te gieten…                                                 

Zet de twee kopjes nog 2 minuten terug. Haal hem er na twee minuten weer uit en roer de kopjes een beetje alsof je een glas wijn ronddraait. Herhaal dit proces totdat de plastisol weer dun is en er een beetje rook vrijkomt. Voeg nu de glitter toe aan het ‘groene kopje’ en roer dit erdoor.

Gebruik geen eetlepel, want dan ontstaan er veel luchtbellen. Draai het gewoon naar binnen.

We gaan Snoekbaars Softbaits gieten!

In dit geval beginnen we met de buik en vullen die op. Direct gevolgd door de groene kleur. Wacht niet langer, want we willen dat de twee kleuren een beetje in elkaar overvloeien. Vul de vorm en wacht 5 minuten. Afhankelijk van de grootte van het aas kan dit 3 minuten, 5 minuten of zelfs 10 minuten of langer zijn. Als alles goed gaat, zou het er mooi uit moeten komen. Leg je snoekbaars softbaits als ze klaar zijn in een kom met koud water en laat het daar een half uur staan. Na de cooldown leggen we het aas ongeveer 12 uur ondersteboven op een stuk papier. Daarna zouden ze klaar moeten zijn om te gebruiken en vis te vangen :).

Softbaits gieten

Softbait laat los op het dikste deel… tijd om te ontmallen

B5

Restmateriaal kan opnieuw worden gesmolten en opnieuw worden gebruikt                                                          

B6

In een kom met koud water om af te koelen

B7

Laat het 12 uur rusten, plat op de rug             

B8

Snoekbaars softbait. Klaar voor gebruik :)

 

Recept 2 (Brown met zwarte glitter/pearl belly):

Pyrex Cup 1: 50 ml Plastisol Mix + 5 druppels Brown / voeg na het verwarmen de kleinste hoeveelheid medium zwarte glitter toe

Pyrex Cup 2: 50 ml Plastisol Mix + 5 druppels Pearl White + 1 druppel Brown

 

==> Gegoten op dezelfde manier als recept 1, maar dit is een natuurlijke kleur voor helder water.

Snoekbaars softbaits

Mooie snoekbaars pakte dit aasje

 

TIPS voor het Snoekbaars Softbaits gieten met Plastisol

  • TIP 1: Als we kleine details moeten gieten, is het raadzaam om de Plastisol nog wat verder op te warmen, omdat deze hogere temperatuur zal resulteren in een dunnere stroom als we de Plastisol erin gieten. In die situatie wordt Heat Stabilizer ten zeerste aanbevolen, omdat deze vloeistof voorkomt dat de Plastisol bij hoge temperaturen verbrandt. Maximaal 1% toevoegen. Dus max. 10 ml op elke 1000 ml Plastisol.

 

  • TIP 2: Wanneer je aas in de mal aan het afkoelen is nadat je het hebt gegoten, en je niet zeker weet of je het eruit kunt halen, kun je proberen de randen van de mal los te trekken. Wanneer het aas op het dikste gedeelte loslaat, is je aas klaar om eruit gehaald te worden.

 

  • TIP 3: Schrijf je recepten op, want je vergeet heel gemakkelijk hoe je een bepaalde kleur hebt gemaakt.

 

  • TIP 4 : Schud je Plastisol en de kleurstof goed voordat je deze gebruikt. De Plastisol heeft slechts een handbeweging nodig, maar het pigment van de kleuring heeft mogelijk nog een behandeling nodig. Na een bepaalde tijd heeft het de neiging naar de bodem te zinken. Maak met een kleine schroevendraaier het pigment weer los en roer het door.

 

  • Tip 5: Draag hittebestendige handschoenen als je je aas uitgiet. Verwarmde plastisol kan ernstige brandwonden veroorzaken. Wanneer je in niet-geventileerde ruimtes giet, is het raadzaam een masker met filters te gebruiken.

 

  • TIP 6 :  Om stippen en andere details aan je snoekbaars softbaits toe te voegen, kun je overwegen onze Softbait-dip te gebruiken. Het kan worden gedompeld of geborsteld. Het kan ook worden aangebracht met een airbrush met behulp van een mondstuk 0,3. Je kunt de dip verdunnen door aceton te gebruiken.

 

Heb je vragen of tips voor ons, laat het ons dan weten via Lureparts@hotmail.nl of in de reacties hieronder.

Veel plezier met Snoekbaars Softbaits gieten!

 

Cheers,

Oscar Wissink

Lureparts.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 837 reviews.
nl_NLNL