Softbaits gieten; mijn 1e en beste snoekbaars shad!

Terug naar Blog
Softbaits maken; mijn nummer 1 shad

Softbaits gieten; mijn 1e en beste snoekbaars shad!

De laatste tijd ben ik zelf bevangen door het Softbait virus. En dan bedoel ik met name het maken ervan en natuurlijk het vissen ermee! 1 eigenbouw softbait steekt er wat mij betreft bovenuit. Dat verklaart dus de titel van dit Blog ‘Softbaits gieten; mijn. nummer 1 shad’.

De veelzijdigheid van dit kunstaas spreekt me enorm aan. Je kunt ermee verticalen, werpen, dropshotten, trollen. En daarnaast heeft het een ‘natural feel’ voor onze rovers. Het is zacht, waardoor het natuurlijk aanvoelt…

Voordat ik verder ga eerst de vraag : ‘Zijn kleuren belangrijk?’. Mijn antwoord is voor snoekbaars 100% JA ! Je hebt er dagen bij dat ze volledig  gefocused lijken te zijn op bijvoorbeeld groen of juist bruin. Belangrijk dus om verschillende kleurtjes bij je te hebben. Daarnaast is de actie heel belangrijk. De ene dag heeft een shad met een kantelactie de voorkeur, terwijl de andere dag een stilhangende V-staart tot verwoestende aanbeten lijdt.

Met dit in gedachten heb ik een aantal modellen ontwikkeld. De topper wil ik met jullie delen, De ‘BAMM Elst’.

Softbaits maken ;mijn nummer 1 shad

Model 1. De ‘BAMM Elst’

Ik hoor je denken, huh BAMM Elst?? Waren de mooie namen op of zo? Nou niets is minder waar. Deze naam is afgeleid van Lunkercity; een hele bekende naam in de softbaitwereld. Lunker betekent hier grote vis en city is natuurlijk stad. Dus aangezien Elst mijn woonplaats is, en ‘een flinke BAM’ een uitdrukking voor grote vis, heeft vismaat Frans deze naam verzonnenJ

Deze shad heb is al meer dan een jaar geleden reeds ontwikkeld. Ik heb daarvoor een model uit klei (FIMO Klei) geboetseerd en dit afgebakken op 100graden 30minuten. Daarna heb ik het met een dremel en schuurpapier zodanig in vorm gebracht dat ik tevreden was. Vervolgens heb ik een mal getrokken met de RTV Mold Silicone Kit uit ons assortiment. En daarna een paar proefmodellen gegoten.

De eerste en zeker niet de laatste op de BAMM!

De eerste vis op deze shad vergeet ik niet snel meer. Dat was bij goede vriend Johan Caneel in de boot. Het was een dag waarop de snoekbaars best happig was op de kleur groen. Maar wat ik eraan deed, daar kreeg ik niet de gewenste reactie op terug van onze gestekelde vrienden. Daarop besloot ik mijn eigenbouw eens te proberen. Ik had met mijzelf de afspraak gemaakt om er minimaal een uur mee te vissen. Dan kon ik het vergelijken met de vangsten van mijn maat en eventueel conclusies trekken…. 5 minuten later stond ik al met een kromme hengel! Waanzinnig als dat lukt J

 

Experimenteren met softbaits gieten

En tja, dat smaakt naar meer natuurlijk. De eerstvolgende gelegenheid ben ik toen nieuw kleurtjes gaan maken. Met het aanbod aan kleurtjes op onze site kun je eindeloos veel kleuren maken. 1 drupje van dit en 2 van die kleur en je hebt alweer een nieuw kleurtje. Een heel goed vangend snoekbaars kleurtje zal ik hieronder met jullie delen:

Natural Brown Grey Belly

Een heerlijke natuurlijke kleur. Eén waar ik graag de dag mee begin. En een kleur die makkelijk valt te reproduceren bij het softbaits gieten.

Softbaits gieten.

Mooie snorkel op de BAM Elst (Natural Brown Grey Belly)

 

Samenstelling:

Pyrex Cup 1

-50 ml plastisol. (50% Soft en 50% Medium)

-7 druppels Brown Coloring

-Medium Glitter Black (flinke scheut)

 

Pyrex Cup 2

-50 ml plastisol. (50% Soft en 50% Medium)

-3 druppels Silver Grey Coloring

 

Ik roer de Coloring vantevoren door het plastic heen met een theelepeltje. Daarna verwarm ik het 3 minuten op 750Watt in de Magnetron. Na 3 minuten dikt het op en vervolgens verwarm ik het nogmaals 1 minuut. Vlak voordat ik ga gieten roer ik voorzichtig de glitter er doorheen.  Vervolgens als de Plastisol goed vloeibaar is geworden, giet ik eerst de buik en 30 seconden daarna de rug en het staartje. Succes verzekerd!

 

Advies

Het belangrijkste advies wat ik mee kan geven als je gaat beginnen met je eigen softbaits maken is : Heb vertrouwen! Ga niet te snel wisselen naar iets bekends. Is de actie naar je wens en de kleur ook? Zet gewoon door, en je zult beloond worden. En dan zal ook JIJ binnekort verslaafd zijn aan eigenbouw shads!

 

Lijkt het je wat het softbaits gieten? Op de site staat een heel mooi starterspakket. Bekijk ook dit Blog eens over het gieten van grote softbaits voor snoek!

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Terug naar Blog
De waardering van www.lureparts.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 838 reviews.
nl_NLNL